8 greșeli pe care le poți face ca antreprenor la început

8 greșeli pe care le poți face ca antreprenor la început

Care sunt cele 8 greșeli pe care le poți face ca antreprenor la început de drum?!

Sunt 2 tipuri de oameni: cei care își asumă și cei care dau vina.

Ca antreprenor, nu mai contează în care categorie te afli dacă afacerea ta nu merge. Poți căuta vinovat, îl poți arăta cu degetul, dar afacerea ta nu o să meargă mai bine.

Antreprenorul trebuie să-și asume orice greșeală. Ideea de vinovat sau nevinovat transcende sentimentele limitate pe care le are o persoană juridică, așa că este redundant să ocupi timpul cu asta.

Chiar dacă un angajat a făcut o greșeală, să-l cauți vinovat nu este util. Mai bine vezi de ce a greșit și atunci, în funcție de cauză, iei măsurile necesare:

  • Concediezi
  • Dezvolți proceduri noi
  • Tai din salarii, etc.

Oricum ar fi, să arăți cu degetul este lipsit de orice sens, să lăsăm asta pentru politicieni.

Ca antreprenor, ești obligat să-ți asumi greșelile pentru că ești singurul cu interesul cel mai mare de a le rezolva. Ți le asumi pentru că vrei să fie totul bine, să câștigi. Orgoliile personale sunt bune, atât timp cât le folosești, dar nu te lași condus de ele. Orgoliile personale te ajută să depășești situații dificile, dar orgoliul prostesc te împiedică să rezolvi și te împinge să arăți cu degetul și să țipi la vinovat.

greșeli

Prima dintre greșeli: să fii obtuz

Totul, dar absolut totul este la câteva click-uri distanță. Așa cum bine știi, ești obligat să cunoști legea. Dacă pentru permis trebuie să înveți legislația, ca să devii antreprenor nu ai nevoie să înveți nimic. Asta nu te absolvă de obligația de a știi. Faptul că nu-ți spune nimeni este pentru că vor să cumperi de la ei. Să știi nu înseamnă că nu mai cumperi. Vei cumpăra în continuare serviciile B2B pentru că timpul tău este mai valoros decât să umbli cu acte. 

De exemplu, chiar dacă știi sau nu știi despre contabilitate, tot ai nevoie să colaborezi cu un contabil. În care situație crezi că vei avea o colaborare mai productivă?

Greșeala 2: controlul obsesiv 

Investiția într-o afacere vine, inevitabil, cu o doză sănătoasă de stres. Stres care s-ar putea transforma în control obsesiv asupra angajaților sau altor aspecte ale afacerii. Acest lucru o să-ți intre în obișnuință și pe termen lung îți face viața mai grea. Stresul te îmbătrânește mai repede ca timpul. 

Greșeala 3: să te bazezi prea mult pe o altă persoană fizică sau juridică

Nu cred că este o limită clară între unde este prea mult sau prea puțin, dar cu siguranță depinde de situația în care te afli.

Până și colaborarea pe bază de contract imbatabil poate rezulta în facturi neplătite sau cine mai știe ce problemă.

Mai exact, să nu ai 1 client responsabil pentru 80% din vânzări.

Nu-ți baza afacerea pe 1 singur om care să poată manevra cine știe ce ustensilă (mai ales dacă este achiziționată prin leasing financiar sau investiție). Dacă se îmbolnăvește sau își dă demisia, tu rămâi cu ratele și mașinăria stă degeaba.

Greșeli, nr 4: să nu te gândești la marketing înainte 

Clienții plătesc facturile. Nu trebuie să ai o strategie complexă gata pregătită înainte, dar e necesar să ai o idee despre grupul țintă, metodele de convingere, costurile de promovare, și multe alte aspecte. 

Greșeala 5: să crezi că o să fie mai bine în următoarea perioadă de timp

Economia crește, după spusele politicienilor. Vedem totuși o creștere a prețurilor, o scădere a puterii de cumpărare, iar obligația de a crește salariile în 2022 cu 10% o să impună angajaților un cost care este acoperit dintr-o marjă de profit deja mică (media pe cele mai des întâlnite afaceri este între 3-15%). Imaginează-ți că 10% pentru o afacere cu 50 de angajați reprezintă 10k euro/lună. Creșterea salariilor minime cu 10% (250 ron brut) rezultă într-o scădere a profitului de la 10k euro/lună, la 7.5k euro/lună. Orice angajat ar zice că este bine, dar orice antreprenor știe că asta înseamnă că puterea de investiție scade, pornind un întreg lanț care se răsfrânge atât în capul angajaților, cât și al angajatorilor.

Ceea ce mă duce cu gândul la următoarele 2 greșeli.

Greșeala 6 din cele 8 greșeli: să nu te pregătești pentru vremuri grele

Dar cum? Cred că singurul răspuns general valabil pentru orice industrie este să ai totul în ordine, să îți cunoști afacerea cât mai bine. Atât timp cât totul merge bine, vei fi în măsura în care să găsești rezolvări pentru dificultățile care apar pe parcurs datorită contextului. 

Dar dacă ai deja probleme (cum ar fi datorii prea mari), atunci s-ar putea ca o simplă creștere a salariului minim brut cu 250 lei să-ți inchida afacerea fără drept de apel.

Chiar să strângi bani, dar afacerea nu merge bine, s-ar putea să fie degeaba. După cum pare din mersul prețurilor, s-ar putea să avem o perioadă de inflație seculară care să-ți transforme salteaua într-un produs cu valoare mai mare decât banii de sub ea.

Greșeala 7: să nu iei în calcul creșterea

Chiar dacă un mic magazin într-un mic sat, să nu iei în seamă creșterea înseamnă că altcineva o să facă asta pentru tine. O să crească atât de mult încât singurii clienți or să fie cei care iau o pâine și sunt dispuși să dea 30 bani în plus ca să meargă 200 metrii în minus.

Cu siguranță sunt multe alte greșeli pe care le-am omis, dar cred că oricine reușește să le evite pe cele de mai sus poate fii mentor pentru cei cu dificultăți în aria aceasta. Dacă tu consideri că le faci pe toate bine, dă-ne un semn. Cu siguranță ne-ar plăcea să stăm de vorbă.

Bonus – 8/8 greșeli: 

Dacă vrei să eviți pe cât posibil oricare dintre cele 8 greșeli: contactează-ne!

 

Noi suntem Upscale Accelerator,  agenție de marketing

Succes!


Leave a Reply

Your email address will not be published.