Antreprenor: părțile negative ale vieții în lumea afacerilor

Antreprenor: părțile negative ale vieții în lumea afacerilor

Aș vrea să spun că antreprenoriatul este împlinirea tuturor dorințelor și că viața de antreprenor este numai lapte și miere. Dar nu este așa. Nu se schimbă doar viața profesională, ci și cea personală. 

În acest articol o să vorbesc despre părțile negative (sau mai puțin plăcute) din viața de antreprenor, dar din punct de vedere personal.

O să evit partea profesională deoarece profesionalismul nu are părți negative, ci mai degrabă doar părți. Binele sau răul izvorăsc din natura noastră umană și văd relevant ca acest articol să fie despre părțile negative ale antreprenorului din tine.

Părțile negative ale vieții de antreprenor

Din ce am observat până acum, părțile negative sunt doar temporare. Durata lor ține de viteza noastră de a ne adapta la schimbările vieții de antreprenor.

În mare, părțile negative sunt doar aspecte care, cel puțin la început, par mai greu de ținut sub control. Acestea pot fi împărțite pe câteva paliere:

  1. Timp – mare parte din activitățile pe care le desfășoară un antreprenor la început de drum sunt noi și diferite. În acest caz, noul și lipsa experienței rezultă în dificultăți în a duce activitățile la bun sfârșit.
  2. Efort – la fel ca în cazul timpului, datorită noutății activităților vei depune un efort mai mare pentru a ajunge la rezultat. Efortul nu este doar de o altă natură, dar poate fi și de o altă intensitate. Bineînțeles că intensitatea depinde de mulți factori.
  3. Incertitudinea viitorului – diferența majoră între angajat și angajator este nivelul diferit al incertitudinii asupra viitorului. La început de drum, incertitudinea viitorului pentru un antreprenor este cu siguranță mai mare decât a unui angajat.

Noile activități vin cu aspecte pe care le descoperim și le învățăm făcând.

Sunt atât de multe lucruri noi de învățat, multe din ele atât de subiective încât acea teamă că la orice pas s-ar putea ivi o dificultate este prezentă constant. În plus, aduce cu sine o altă neliniște care, adăugată experienței limitate la început de drum, poate rezulta în stres.

antreprenor

Care sunt efectele părților negative pentru tine?

Cel mai probabil, te vei adapta schimbărilor, însă mai întâi acestea te vor lua prin surprindere. O să observi curând că nu mai ai timp de anumite lucruri pe care le făceai înainte, că nu-ți mai mai arde de lucruri inutile. Senzația asta s-ar putea să evolueze în stres. S-ar putea să te simți din ce în ce mai epuizat.

În acest moment simți efectele procesului de transformare prin care, după ce te adaptezi, devii antreprenor.

Ca persoană fizică (simplu individ), avem câteva decizii care implică responsabilitate. Pentru mulți, antreprenoriatul este precum creșterea unui copil deoarece le consumă foarte multă atenție, energie, timp și multe alte tipuri de resurse.

Ca antreprenor, la fel ca pentru părinte, modul în care iei deciziile și în care acționezi asupra lor, indiferent de activitate, poate determina succesul sau căderea firmei tale. La fel ca pentru copil, te gândești pe termen mediu și lung când iei deciziile, încercând să ai certitudinea siguranței zilei de mâine.

Efectele părților negative în cazul antreprenoriatului țin foarte mult de tine.

Pentru majoritate, efectele negative reprezintă adaptarea lor fizică, mentală și spirituală la noua situație. Noua responsabilitate apasă greu, activitățile zilnice și noutatea lor îți vor consuma foarte multă energie.

Totuși, la fel ca orice lucru bun care durează până apare, tindem să nu vedem pădurea de copaci.

Observarea, analiza și îmbunătățirea s-ar putea să dureze ceva, așa că până vezi pădurea, cel mai util este să nu uiți că este în spatele încă unui copac… și încă unul… și tot așa până te trezești într-un luminiș așa cum ți-ai imaginat.

Sfatul meu: când motivația te lasă, adu-ți aminte că ține de voință. Încă un telefon, încă un drum și încă o întâlnire. Încă un contract și încă o factură. Zi după zi. Asta este pădurea, mediul natural al antreprenorului. Devine frumos, palpitant, satisfăcător, antrenant și împlinit când te obișnuiești.

Nu uita pentru ce o faci!

Noi suntem Upscale Accelerator,  agenție de marketing

Succes!