Buyer persona sau profilul consumatorului tău. Cum il faci?

Buyer persona sau profilul consumatorului tău. Cum il faci?

Buyer persona sau profilul consumatorului este în esență un avatar, o reprezentarea fictivă a consumatorului ideal pentru un business specific. Acest profil vizează atât identitatea socio-demografică a consumatorului, cât și preferințele sale specifice în funcție de această identitate.

Ce conține profilul consumatorului?

În primul rând, reprezentantul unui public țintă are nevoie de un nume. Următorul pas este conturarea identității sale: ce vârstă are, din ce mediu provine (urban/rural), în ce domeniu de activitate activează, stare civilă.

La aceste date primare se adaugă biografia consumatorului, motivații, obiective, frici etc. Aceste componente sunt dezvoltate în funcție de domeniul către care se dorește să fie atras consumatorul. Ținând cont de această variabilă, pot fi introduse informații inclusiv despre brandurile pe care consumatorul le preferă sau tipul de tehnologie/device pe care îl folosește cel mai des.

Cum se face?

De obicei un buyer persona este reprezentat grafic într-un vizual care va conține o imagine cu consumatorul și toate informațiile despre el organizate. Bineînțeles, pentru a obține aceste informații este nevoie de un research asupra consumatorilor potențiali

Este esențial ca în procesul de creare a profilului consumatorului să fii mereu conștient că trebuie să vinzi documentat. Profilul nu va fi conturat în funcție de cum ți-ai dori tu să fie consumatorul ideal, ci în funcție de studii deja existente aplicate asupra unor publicuri țintă.

buyer persona

De ce este util?

Acest profil este folositor pentru a depista cu mai multă ușurință cui te adresezi prin mesajele publicitare atunci când vrei să vinzi un produs sau serviciu. Este dificil, mai ales dacă ești la început, să știi exact care este publicul pe care trebuie să îl vizezi pentru a îți asigura succesul. Prin intermediul unui buyer persona îți poți cunoaște mai bine potențialii consumatori.

Astfel, indiferent de metoda de promovare aleasă, vei ști cu mai multă exactitate: de ce anume este publicul tău atras, ce le declanșează dorința de cumpărare, ce abordare strategică va funcționa asupra lor și tipul de mesaje care îi vor face să recunoască necesitatea produsului/serviciului tău.

Aceste date specifice vor fi utile mai ales în momentul în care lucrezi cu platforme online de promovare, precum Google Ads sau reclame în social media. Multe dintre criteriile acestora de distribuire a mesajelor de promovare sunt bazate pe date cât mai concrete în ceea ce privește publicul la care vrei să ajungi.

 

Noi suntem Upscale Accelerator,  agenție de marketing

Succes!


Leave a Reply

Your email address will not be published.