Flat design: unde este folosit, avantaje și dezavantaje

Flat design: unde este folosit, avantaje și dezavantaje

Unde folosim flat designul?

Acesta este folosit în foarte multe tipuri de materiale de promovare sau platforme. Poate fi vorba despre afișe, bannere, postări în social media, website-uri etc. 

Acest tip de design este atât de folosit în ziua de azi pentru că poate exprima într-un mod simplist și echilibrat  idei destul de complexe.

Ce stă la baza lui?

La baza flat designului stă un stil minimalist, o viziune 2D, redată prin culori aprinse care astfel echilibrează designul.

În general este folosit pentru designurile responsive, pentru mai multe tipuri de device-uri întrucât conversia de la un ecran la altul este mult mai ușoară de realizat.

Termenul „responsive” se referă la adaptarea tuturor elementelor dintr-o platformă la comportamentul consumatorilor și a mediului în care ei interacționează cu aceste elemente. Cu alte cuvinte, indiferent că aceștia accesează o pagină de pe desktop, telefon sau tabletă, toate secțiunile unui design trebuie să apară sub aceeași formă, cu aceeași rezoluție si aceeași orientare indiferent de device-ul folosit.

Fiind vorba despre ilustrații statice, cu forme simple și foarte puține texturi adăugate, acestea se vor încărca rapid indiferent de platformele sau paginile pe care vor apărea. Tot datorită simplității lor zgomotul vizual este foarte redus, întrucât flat designul prezintă elementele unei compoziții bine structurate și echilibrate. Toate aceste variabile ajută la optimizarea experienței utilizatorului pe platformele care folosesc designul flat.

flat design

Dezavantaje ale falt design-ului

În ciuda numeroaselor avantaje, există și câteva dezavantaje. Faptul că acest stil de design nu este 3D și nu are elemente care să creeze perspectivă, precum umbrele sau spectrele de lumină ale obiectelor, reprezintă un dezavantaj.

Din motivele anterior expuse, ilustrațiile flat se vor diferenția mai greu de restul designului unui site. Spre exemplu, un buton ce permite interacțiunea utilizatorilor cu acesta va sugera mai greu faptul că oferă o opțiune interactivă cu un design flat, decât în cazul unuia care folosește umbre pentru evidențierea formelor.

De ce este preferat și des folosit?

Cum spuneam și mai devreme, flat designul este folosit în momentul de față mai pe toate tipurile de materiale sau platforme. Acest lucru este posibil datorită ușurinței cu care mesajele sunt transmise prin acest tip de vizualuri. Sunt intuitive, transmit idei, acțiuni sau informații într-un mod eficient astfel încât să fie percepute de toate categoriile de public.

Totodată, sunt preferate atât de designeri, cât și de utlizatori datorită simplității lor. Vizualurile nu sunt încărcate în acest fel, fiind mult mai ușor să le urmărești și să le înțelegi.

Ce să iei în considerare atunci când folosești stilul flat design

Atunci când vrei să realizezi un vizual în stilul designului flat trebuie să știi să îți impui niște limite. Este foarte important să păstrezi simplitatea stilului pentru că e una dintre caracteristicile de bază ale acestuia. Folosește spațiul pe care îl ai la dispoziție în mod eficient și scoate în relief doar elementele care contează cu adevărat, care transmit ideea esențială. De asemenea, flat designul este un stil foarte potrivit pentru crearea de simboluri și iconițe, fiind foarte sugestive.

Noi suntem Upscale Accelerator,  agenție de marketing

Succes!


Leave a Reply

Your email address will not be published.