Riscuri pe care un antreprenor debutant și le asumă

Riscuri pe care un antreprenor debutant și le asumă

Riscuri, frică, teamă, suspiciune. Viitorul se arată sumbru din cauza covidului care a furat scena pentru celelalte probleme care se adâncesc pe zi ce trece. 

Criza în care ne aflăm ne crește anxietatea, starea de neliniște și multe alte sentimente negative. Este cu atât mai greu să pornești o afacere într-o perioadă definită prin instabilitate. 

Ce părere ai dacă îți spun că nu ai de ce să te temi? Greul pe care îl simți este copleșitor pentru că reprezintă un avertisment față de incertitudinea viitorului.

Să nu exagerăm, dificultăți avem în orice zi, și aproape în orice moment: stres, oboseală, prea puțini bani, copiii prea gălăgioși, stoc epuizat pentru produsul preferat. Dar să fiu sincer, dificultățile antreprenoriale nu sunt nici mai mari, nici mai mici decât cele personale sau din poziția de angajat. Sunt doar diferite.

Inevitabilitatea anumitor riscuri

Riscurile inevitabile trebuie luate în calcul. Printre astfel de riscuri, care apar în diferitele arii pe care le acoperă firma ta, sunt:

  • Angajații – era sclavagistă a apus de mult, așa că nevoile angajaților sunt la fel de importante ca nevoile tale.
  • Furnizorii – se pot decide să schimbe prețul (mai des sau mai mult decât o fac deja) sau chiar mai rău: pot rămâne fără stocuri sau timp să te servească
  • Clienții – mai puține vânzări, mai puține încasări, retururi sau nemulțumiri și multe altele.

Aceste dificultăți reprezintă cotidianul antreprenorului.

Aceste probleme au rezolvări diverse încercate și validate de mulți antreprenori înaintea ta. Singura metodă de a le evita este să ai un sistem de management care să le ia în considerare.

Stai fără grijă, la început ori îți dezvolți un astfel de sistem, ori îl cumperi, timpul are răbdare cu tine, dar într-o manieră rezonabilă.

Backup plan sau un sistem bun de management

Managementul bun ia în considerare toate dificultățile care pot apărea în activitățile desfășurate în cadrul unei firme. De la prospectarea pieței pentru alternative de furnizori sau noi strategii de marketing, până la asigurarea unor beneficii care să țină angajații mult timp alături (nu doar prin nevoia unui loc de muncă).

Backup plan-ul poate să devină mai bun decât planul original. Dacă te-ai apucat de ceva, iar pe parcurs te gândești la ce ar putea să meargă rău, vei găsi rapid că noul plan este mai bun decât cel vechi (expus la riscuri încă nerezolvate).

riscuri

Riscuri evitabile care sunt cele mai periculoase

Imaginează-ți că ești la volan, când apare o curbă în față. Ce faci? Mergi drept și te oprești în primul pom sau virezi?

La fel ca la condus, și în antreprenoriat poți vedea doar până la primul viraj. Ca să poți preveni accidentele (falimentul), dar să ajungi repede (să faci profit înainte să fie prea târziu), în siguranță (fără să ai reclamații de la terți sau angajați) și să eviți aglomerația (să nu alegi cea mai competitivă nișă pentru afacerea ta), ai nevoie de un plan, sau măcar o hartă.

În antreprenoriat, GPS-ul ești tu, antreprenorul. Ca să eviți cele mai des întâlnite probleme, intră în grupuri de Facebook, citește blog-uri despre industria ta (și nu numai), caută să intri în comunități în care problemele antreprenoriale și rezolvarea lor este principalul subiect de discuție. 

Cel mai periculos risc pe care îl poți întâlni

De departe, este statul Român. Lăsăm prea mare responsabilitate pe umerii contabililor. Ne asumăm doar datoria de a plăti taxele și să trimitem facturile și alte documente justificative, dar mai departe lăsăm totul la latitudinea contabilului. 

Ei bine, contabilitatea nu are unicul scop de a calcula taxele pe care urmează să le plătești. Contabilitatea îți oferă cea mai obiectivă poză a firmei tale în orice moment al existenței sale raportat la singură valoare măsurabilă și general valabilă pe glob: valoarea în bani.

Fiind esența vieții pentru o persoană juridică, fluxul sanguin, contabilitatea nu trebuie lăsată doar în mâinile contabilului. 

Sfatul meu este să-ți faci timp 2-3 zile să citești o carte pe care o vrei tu despre contabilitate care să-ți pună în ordine informația. Efort minim, rezultat maxim.

 

Noi suntem Upscale Accelerator,  agenție de marketing

Succes!


Leave a Reply

Your email address will not be published.