UI/UX – User Interface VS User Experience

UI/UX – User Interface VS User Experience

Designul UI/UX este o componentă importantă în momentul creării unui material adresat consumatorilor. Atât produsele cât și serviciile oferite necesită o modalitate de prezentare cât mai prietenoasă pentru potențialii clienți. De asemenea, este important ca interacțiunea publicului cu o interfață anume să fie cât mai intuitivă și mai ușor de folosit. Aceste criterii, pe lângă altele, trebuie să coexiste într-un design, dar ele sunt înglobate diferit în cele două tipuri de design, UI și UX.

User Experience (UX)

UX se referă la interacțiunea dintre consumator și serviciul oferit, respectiv modul în care se simt oamenii în acel moment. Această componentă a designului se axează pe experiența unei persoane atunci când interacționează cu structura funcțională a unei interfețe.

Această experiență trebuie să fie eficientă, să îl aducă cât mai repede pe consumator în punctul dorit. Totodată trebuie să fie relevantă pentru nevoile sale și să asigure sentimentul unei experiențe plăcute în timpul utilizării.

Să folosim drept exemplu realizarea unui website. Mai întâi ai nevoie de scheletele acestuia, structura pe care o urmează, ordinea și poziționarea elementelor. Un website trebuie să fie intuitiv chiar și pentru persoanele care nu interacționează des cu tehnologia. Gândește din perspectiva consumatorului. Pune-i la dispoziție secțiunile cele mai importante din site la vedere și asigură-te că orice interacțiune pe care o poate avea pe pagină este ușoară de accesat.

UI/UX

User Interface (UI)

UI este acea parte a designului care vizează partea vizuală a unei interfețe. La fel ca UX și în acest caz experiența consumatorului trebuie să fie una intuitivă, doar că de data asta ne referim la elementele vizuale sau interactive, nu la structura folosită.

Concret, designul UI are în vedere elemente precum iconițe, butoane, fonturi, așezare în pagină, spațiere, paleta de culori, imagini etc. Toate acestea contribuie la realizarea unui design responsive, adică care funcționează în parametri optimi pentru o experiență de utilizare cât mai eficientă.

Păstrează websiteul ca exemplu. Gândește-te că odată ce ai trecut de etapa UX a designului, iar structura ta asigură o navigare cât mai intuitivă, ai nevoie și de un aspect plăcut și interactiv pentru site. Culorile folosite corect te pot ajuta să evidențiezi elementele importante. Spațierea îți asigură aerisirea dintre secțiuni, delimitând mai bine o ideea de alta. Fonturile asigură lizibilitatea și ușurința de a citit un text, iar iconițele ajută la sugerarea imediată a subiectului unei secțiuni. Totuși, folosirea necorespunzătoare a acestor elemente ar duce mai mult la îngreunare navigării pe un site. Prea multe culori, butoane sau tipuri diferite de fonturi ar conduce la o aglomerare ineficientă, iar consumatorul ar putea întâlni dificultăți în interacțiunea cu websiteul.

Diferența UI/UX 

Rezumând, UX este structura funcțională folosită pentru a oferi o experiență inuitivă și logică pentru consumator. În această etapă ne asigurăm că indiferent de motivul pentru care o persoană ne accesează siteul, el trebuie să găsească rapid ceea ce caută. Atunci când ajunge în punctul dorit, interfața trebuie să îi ofere elemente ușor de urmărit și accesat ca experiența sa să fie plăcută.

În cazul UI, urmând structura realizată în cadrul UX, interfața este îmbărcată în forme vizuale ce mizează tot pe ideea de a fi intuitive pentru consumator. Aspectul vizual nu doar că atrage clientul, dar îi și ușurează munca. Are menirea de a-l face să înțeleagă secțiunile prin care trece fără să se gândească prea mult la fiecare-n parte.

Designul perfect pentru clienții tăi – 4 pași simpli

Noi suntem Upscale Accelerator,  agenție de marketing

Succes!


One response to “UI/UX – User Interface VS User Experience”

Leave a Reply

Your email address will not be published.